Jussi Lautu

IN/VISIBILITY  

pigmenttivedos, valokuvateippaus
2020–2024

Hämeenlinnan taidemuseo, punatiilinen Lohrmann-rakennus

IN/VISIBILITY-teossarja koostuu yli sadasta muunsukupuolisen omakuvasta. Potretit ovat kuvissa esiintyvien henkilöiden itse kuvaamia. Ne on tehty taiteilijan avustuksella valokuvastudiossa kaukolaukaisinta käyttäen. Taiteilijan tavoitteena on ollut antaa osallistujille mahdollisimman paljon päätäntävaltaa siihen, miten heidät esitetään. Potrettien kanssa esitetään Google Street View-karttapalvelusta kuvattuja epäonnistuneita näkymiä̈, glitchejä.  

Teossarja pyrkii kohti tulevaisuutta, jossa muunsukupuolisuudet tunnistetaan ehdoitta. IN/VISIBILITY-teoskokonaisuudessa keskeistä on taiteilijan ja osallistujien yhteistyö sekä kuvissa esiintyvien henkilöiden itsemääräämisoikeus ja luova työskentely. Kokonaisuus on yhteisteos, jossa valta jakaantuu, eikä keskity ainoastaan taiteilijalle.  

Taide ei vain kuvaa todellisuutta vaan se myös luo ja muuttaa sitä. Siksi on tärkeää, että taiteen tekemiseen osallistuu moninainen joukko tekijöitä, jotka yhdessä luovat tulevaisuuden Taidevaltakunnan.   

Jussi Lautu (s. 1985) on valokuvataiteilija ja sukupuolentutkimuksen alan väitöskirjatutkija. Hänen taiteellisen työnsä keskiössä ovat sukupuolen moninaisuuden kysymykset sekä valokuvallisten representaatioiden tuottamiseen liittyvien valtasuhteiden purkaminen. Jussi Lautu on aiemmin asunut ja opiskellut Tampereella. Hän on opiskellut myös Lahdessa. Tällä hetkellä hän asuu ja työskentelee Helsingissä.  

Lisäksi lukuisat Kanta-Hämeen, Pirkanmaan ja Päijät-Hämeen alueella asuvat tai niistä kotoisin olevat osallistujat ovat toteuttaneet omakuvan teossarjaan. Teossarjan muunsukupuolisten omakuvia on toteutettu myös Tampereella sijaitsevassa studiossa. 

Projektia ovat tukeneet Finnfoto ry, Kansan sivistysrahasto, Koneen Säätiö, Olga ja Vilho Linnamon säätiö ja Suomen Kulttuurirahaston Uudenmaan rahasto.