Harri Pälviranta

Tulen indeksi 

pigmenttivedos, hiillytetty puulevy 
2024

Hämeenlinnan taidemuseo, keltainen Engel-rakennus

Tulen indeksi -teossarjassaan valokuvataiteilija Harri Pälviranta pohdiskelee metsäpalojen ja kuvan välisiä suhteita ja näiden kautta yhä paloherkemmän maailman tilaa. Kokonaisuus koostuu tulella tehdyistä kuvista ja palamisen jälkiä kuvaavista valokuvista.  

Pälvirannan mielestä kuvataiteet kykenevät kuvaamaan tulevaisuutta vain metaforisesti tai viitteellisesti ja taiteen valta tulevaisuuteen vaikuttamisessa on luonteeltaan vaivihkaista ja välillistä.   

Valokuvataiteilijan teokset kuvaavat sävyjä, tuntuja ja ajatelmia. Teoksissa ei välttämättä esitetä mitään konkreettista tulevasta tai maailman tilasta, mutta taiteilija antaa maailman tunnun piirtyä niihin.  

Harri Pälviranta (s. 1971) tekee yhteiskunnallisesti virittynyttä taidetta kuvan ehdoilla. Pälviranta asuu Helsingissä, mutta työskentelee siellä täällä Suomessa ja maailmalla. Hän on syntynyt Tampereella ja mökkeilee Vojakkalan kylässä Lopella Kanta-Hämeessä: ”Kamppailen paikkasidosteni kanssa. En haluaisi olla paikkojen leimaama. Ja kuitenkin olen sitä täysin.”

Taiteilijan työskentelyä ovat tukeneet Suomen Kulttuurirahasto ja Journalistisen kulttuurin edistämissäätiö.