J. Saari

  

Burn, Burn, Burn 

mallivaha, raakalauta, metalliesineet, teatterivalaisin
2023

Hämeenlinnan taidemuseo, punatiilinen Lohrmann-rakennus

Burn, Burn, Burn -teos muodostuu vahapäistä, jotka sulavat vuorollaan lämpölampun alla. Vahapäiden sisään on valettu uupumuksen ja vallan symboleja, jotka vahan sulamisen myötä putoavat aina samalle metalliselle sulatusalustalle.  

Teoksen hidas metamorfoosi ja muodonmuutos tulevat näkyviin näyttelyajan kuluessa. Sekä lämpölampun lämmön kohteiksi joutuneiden päiden sulaneesta vahasta, että niiden sisästä pudonneesta materiaalista, muodostuu sulatusalustalle pikkuhiljaa uusi, sattuman ohjaama veistos. 

Burn, Burn, Burn -teos pohtii vallan väärinkäytön seuraamuksia sekä kuvaa brutaalisti sitä, kuinka inhimillisen kantokyvyn rajat väistämättä ylittyvät alati kiihtyvän tehostamispakon alla.  

J. Saaren (s. 1983) teokset ottavat useimmiten kolmiulotteisen muodon, ja sivuavat erityisesti vallan ja sen väärinkäytön teemoja. Hän tarkastelee niin yksilön kuin luonnonkin asemaa yhteiskunnan osasina ja sen hyödyntämisen kohteina. Saaren teoksissa vallan alta nyhdetään hiljakseen pois mattoa ja sille jopa nauretaankin hieman. 

Tällä hetkellä Saari asuu ja työskentelee Turussa, mutta on kasvanut Heinolassa ja opiskellut Lahdessa. Lamavuosien päijäthämäläinen kasvuympäristö heijastuu hänen työskentelyynsä tarpeena ymmärtää ihmisyyttä olosuhteiden armoilla, sekä syvänä tunneyhteytenä järvisuomalaiseen maisemaan.