Johanna Ilvessalo

Handle with care

tilallinen veistos
2020  

Hämeenlinnan taidemuseo, punatiilinen Lohrmann-rakennus

Handle with care -teoksessa virtaava vesi rajaa tämän hetken ja toisaalla olevan puolen. Vesiverho erottaa eri todellisuudet, jossa ääriviivat ovat muuttuneet vähemmän tunnistettavaksi. Jotain on katoamassa, jotain mistä ei saada enää kiinni. 

Ihmiselämän sattumanvaraisuus ja ennustamattomuus ovat toistuvia teemoja Johanna Ilvessalon taiteellisessa työskentelyssä ja hänen teoksissaan. Tilallisissa veistoksissaan hän käyttää usein materiaaleina terästä, lasia ja virtaavaa vettä. Ne toimivat vertauskuvina elämän ja ihmismielen kovuudelle sekä hauraudelle. Meistä kaikista löytyy teräksen lujuutta, mutta lasin tavoin kaikki voi särkyä hetkessä.  

Tulevaisuutta on mahdotonta ennustaa, mutta taiteen avulla ennustamattomuuden kokemusta on mahdollisuus hallita. Taiteella on kyky luoda todellisuuksia, joilla ei ole alkua eikä loppua. Samalla taideteoksen synnyttämät pienet leikatut hetket ja tilanteet voivat saada sekä alkunsa katsojan kokemuksissa ja loppunsa katsojan mielessä.  

Johanna Ilvessalon teoksista tulee kokonaisia teoksia vasta silloin, kun katsoja liittää niihin omia havaintojaan. Muistijälkemme voivat saada visuaalisen muodon, kun yksittäiset kokemukset ovat jaettavissa toisten kanssa. Se tuo turvaa ja yhteenkuuluvuuden tunnetta. Tätä kautta epävarmuuden tila voi herkistää uusille ennalta-arvaamattomille asioille, joista saattaa seurata hyvää.  

Johanna Ilvessalon (s. 1964) tilalliset veistokset rakentuvat kuvasta, liikkeestä, valosta ja varjoista. Ilvessalo on Ars-Häme ry:n jäsen. Hän asuu ja työskentelee Helsingissä.