Juhana Moisander

Sermon II  

videoinstallaatio
2024

Hämeenlinnan taidemuseo, punatiilinen Lohrmann-rakennus

Sermon II -teos on videoinstallaation muotoon puettu faabeli. Faabeli on vertauskuvallinen, yleensä moraalisen opetuksen sisältävä kertomus. Se on usein eläinsatu, jossa eläimille tai kasveille on annettu inhimillisiä piirteitä.  

Sermon II -teoksessa kertojana on puhuva nahaton sika, josta nähtävissä ovat vain lihat ja luut. Pelottava lähes kammottava olento seisoo katsojan edessä, kohdistaa huomionsa häneen ja laulaa. Hahmo on meille muistutus ja tekojemme summa.  

Teos pohjaa ajatusleikkiin siitä, mihin geenimanipulaatio ja tekninen kehitys voisi johtaa. Voisiko tuotantoeläin vahingossa tai tietoisesti omata kielellisiä ominaisuksia tulevaisuudessa? Entä, jos anarkistinen tekoäly istuttaa eläimeen universaalin kielenkääntäjän, mitä kaikkea sialla olisikaan sanottavaa. Sermon II -teoksen taustalla on ajatus kaikkien lajien elämän ja olemisen itsearvosta, joka meidän ihmisinä tulisi tunnistaa.  

Teoksen laulu on tulkinta Kollaa Kestää -yhtyeen Jyrki Siukosen sanoittamasta ja Kai Kiven sanoittamasta kappaleesta Jäähyväiset aseille (1979). 

Juhana Moisanderin (s. 1977) ilmaisun keskiössä ovat video- ja äänielementtien ja fyysisten elementtien sovittaminen ehjäksi kokonaisuudeksi näyttelytilan arkkitehtuuriin. Hänen teostensa teemat ja sisällöt kumpuavat taidehistoriasta ja kirjallisuudesta sekä ihmisen pyrkimyksistä ja toimintamalleista. Moisander on viettänyt paljon aikaa lapsuudessaan isovanhempiensa luona Tammelassa ja Ypäjällä. Kanta-Hämeen maisemat ovat edelleen osa hänen mielenmaisemaansa. Moisander asuu ja työskentelee Karkkilassa.  

Teoksen tuotantoa ovat tukeneet AVEK ja Suomen Kulttuurirahasto.