Leena Lehti

Existence 

video
2023

Hämeenlinnan taidemuseo, punatiilinen Lohrmann-rakennus

Existence on pölyttäjille ja elämälle omistettu abstrakti ja runollinen videoteos. Alun perin kaitafilmille ilman kameraa ja kemioita tehty teos on yhdistelmä siitepölyä, kevään ensi kukkia ja mehiläisten siipiä. 

Teoksen nimi viittaa huolestuttaviin tutkimustuloksiin käynnissä olevasta hyönteiskadosta. Existence leikittelee myös ajatuksella, miten ekologisesti tai minimalistisesti elokuva on mahdollista tehdä ja se kumartaa kokeellisen elokuvan historian ihmeellisille materiaalikokeiluille.  

Luontokadon pysäyttäminen ja biodiversiteetin ylläpito on ihmiskunnan kohtalonkysymyksiä. Hyönteisten väheneminen vaikuttaa monenlaisiin ravintoketjuihin ja esimerkiksi ruoantuotannossa monet kasvit vaativat hyönteispölytyksen, eikä toimivia korvaavia keinoja ole vielä keksitty.  

Taiteilija toteaa: ”Jos minulla olisi valta lopettaisin vanhanaikaisen vastakkainasettelun luonnon ja ihmisten etujen välillä. On jo aika suhtautua hyönteisiin kunnioittaen kanssaeläjinä ja elämän ylläpitäjinä.”

Leena Lehti (s. 1979) on Tampereella työskentelevä mediataiteilija. Häntä kiinnostaa ihmisen monimutkainen suhde ympäristöön, luontoon ja omaan kehoonsa. Lehti hyödyntää teoksissaan vanhoja käsityömäisiä filmitekniikoita yhdistettynä digitaaliseen videoon ja valokuvaan.