Marko Lampisuo

Maastokuvioiset maisemat

fotoetsaus, heliogravyyri, uniikkivedos 
2022–2024

Hämeenlinnan taidemuseo, punatiilinen Lohrmann-rakennus

Maastokuvioiset maisemat -teossarjan teoksissa luonto pyrkii piiloutumaan ihmisen tuhoavalta toiminnalta. Teoksissa voi tunnistaa erilaisia luonnosta ja maisemasta tunnistettavia elementtejä.  Näkymä ei kuitenkaan ole selkeä, sillä luonto pyrkii niissä suojautumaan ja piiloutumaan.  

Maastokuvioiset maisemat ovat uniikkivedoksia, jotka on vedostettu maastokuviokankaan väreissä hyödyntäen taiteilijan aiempien grafiikanteosten painolaattoja. Teossarjassa laattoja on yhdistelty uudelleen ja yllättävästi. Osa laatoista on teoksissa esimerkiksi vedostettu ylösalaisin.   

Taiteilija herättelee meitä pohtimaan Maastokuvioiset maisemat -teossarjassaan, kuinka voimme suojata luontoa ja maisemaa ihmisen ahneudelta ja tuhovoimalta. Hänellä ei ole kysymykseen vastausta: ”Sodat, saasteet, luonnonvarojen silmitön ”hyödyntäminen”, tehomaatalous, ilmaston lämpeneminen… En näe, että tämä asetelma olisi muuttumassa tulevaisuudessa parempaan suuntaan.”  

Marko Lampisuon (s. 1970) taiteellinen tuotanto koostuu pääasiassa taidegrafiikasta ja videoteoksista. Kuva-aiheet liittyvät maisemaan tai hänen arkiseen ympäristöönsä. Teokset syntyvät usein hyvin hitaasti ja vaivalloisesti. Lampisuo asuu ja työskentelee Tampereella. 

Taiteilijan työskentelyä on tukenut Taiteen edistämiskeskus.