Mollu Heino

Tuulta ja pölyä

katumaalaus
2024

Hämeenlinnan alueella

Tuulta ja pölyä muodostuu poreita ja suuria pärskeitä kuvaavista katumaalauksista. Ne ovat kunniakuja museolle ja ”punaisia mattoja” matkalla Taidevaltakuntaan. Toisaalta ne ovat yhteiseen tilaan kajoamista, häiriö, abstrakteja roiskuvia maaliläikkiä 

Katumaalaukset eivät ole kuitenkaan sattumanvaraisia, vaan tarkasti käytettävissä olevaan tilaan etukäteen suunniteltuja. Joillekin ne ovat varmasti häiritseviä silti. Teoksessa yhdistyvät maalaamisen eleet, julkiseen tilaan kajoaminen ja ympäristön muuttaminen. Kovassa käytössä liikenteen ja askelten alla oleva maaliaine kuluu hitaasti mutta varmasti. Talviajan kunnossapito viimeistään harjaa maalauksen pois. Se sopii teoksen henkeen, kuva on nähtävillä vain hetken, sitten se katoaa kuin tuulen pyyhkimä pöly.  

Taiteilija pohtii omaa valtaansa: ”Saan valtavat maalaukseni kaupunkikuvaan kaikkien nähtäväksi. Olenko taiteilijana silloin valtani huipuilla? Maalaukset näkyvät keskustan yllä lentävistä helikoptereista, mutta samalla voi miettiä mitä katumaalarin valta on silloin kun teos on kulkijoiden askelten alla, tallottavana.”   

Tuulta ja pölyä -katumaalauksia voi löytää taidemuseon ympäristöstä ja Hämeenlinnan kaupungin alueelta.

Mollu Heino (s. 1967) pohtii usein teoksissaan herkkiä ja häviäviä elementtejä kuten pölyä, sumua, veden kuohuja. Ne ovat jotain vain hetken ajan olemassa olevaa, katoavaa ja muotoaan muuttavaa. Heinon taiteellisen työskentelyn ytimessä ovat erityisesti maalaus sekä teoksen suhde julkiseen tilaan. Mollu Heino on syntynyt ja kasvanut aikuiseksi Tampereella. Tällä hetkellä hän asuu ja työskentelee Eurajoen Luvialla.