Noora-Maija Tokee

Lahopuu  

Valokuvan siirto riisipaperille, mehiläisvaha, kirjonta, lasihelmet
2024

Hämeenlinnan taidemuseo, keltainen Engel-rakennus

Lahopuu-teos kuvastaa puun lahoamisprosessin yhtä vaihetta ja tuo näkyväksi sen tuottamia muotoja, rakenteita ja siihen liittyviä pieniä yksityiskohtia, jotka ovat merkityksellisiä monimuotoisuuden kannalta.  

Teos kuvaa lahopuun maatumista takaisin maaperään. Maassa makaavissa, jo hiukan hajonneissa sammaleen peittämissä puunrungoissa on valtavasti elämää ja kuhinaa, jota emme näe. Jokainen asia luonnossa liittyy kokonaisuuteen ja näkymättömään verkostoon, jossa piilee jännittäviä muotoja, verkkoja, ajallisia kerrostumia, rykelmiä, jatkumoita ja yhteyksiä. Taiteilija on kirjonut teokseen prosessin pienetkin yksityiskohdat.  

Puun lahoaminen on pitkä prosessi, se vie jopa vuosikymmeniä. Mitä kaikkea ympärillämme ehtii tapahtumaan prosessin aikana?  

Noora-Maija Tokee (s. 1982) käsittelee taiteellisessa työskentelyssään ympäristöllisiä teemoja valokuvan avulla, jota yhdistelee eri materiaalien kanssa. Häntä kiehtoo kysymys siitä, millä tavoin taiteilija voi lisätä ja välittää tietoa luonnosta. Tokee on syntynyt Juupajoella Pirkanmaalla ja hän asuu ja työskentelee Tampereella. Hänen taiteellinen työskentelynsä myös sijoittuu Pirkanmaan alueelle ja sen ympäristöön.