Sanna Kannisto

Teoksia Observing Eye -teossarjasta 

pigmenttituloste 
2019–2023

Hämeenlinnan taidemuseo, keltainen Engel-rakennus

Valokuvataiteilija Sanna Kannisto kuvaa Observing Eye -teossarjassa villejä lintuja kenttästudiossaan ulkona luonnossa. Linnut lentävät studiossa vapaana ja asettuvat kuvattaviksi taiteilijan asettelemille oksille. Syntyvät valokuvateokset muistuttavat asetelma- tai muotokuvateoksia. Taiteilija nostaa teoksissaan linnut erityisiksi ja luo meille katsojina mahdollisuuden tarkastella niitä kaikessa rauhassa. Kuvaustilanteessa syntyy usein kontakti lintuun katseen kautta, taiteilija kertoo.  

Kanniston työskentelylle on pitkään ollut ominaista, se että hän tekee yhteistyötä luonnon tutkijoiden kanssa ja on kiinnostunut ihmisen halusta hallita luontoa sekä kerätä tietoa. Taiteilijana hän kokee itsensä myös keräilijäksi pyrkiessään ikuistamaan mahdollisimman suuren määrän lajeja teoksiinsa.   

Hänen taiteellisessa työskentelyssään keskeistä on hänen tapansa nähdä ja kokea luonto. Hän haluaa osallistua teoksillaan yhteiskunnalliseen keskusteluun ja pyrkii vaikuttamaan luonnon monimuotoisuuden säilymiseksi ja toimiin luontokadon pysäyttämiseksi.    

Sanna Kannisto (s. 1974) on valokuvannut luonnon lajien moninaisuutta kahdenkymmenen vuoden ajan. Vuosien varrella Kannisto on kehittänyt omaleimaisen kuvallisen ilmaisutavan, jossa yhdistyvät luontokuvaus, valokuvataiteen keskeiset kysymykset ja tieteelliset tavat esittää luontoa. Hän kuvaa rauhoitettuja lintuja ELY-keskuksen myöntämällä poikkeusluvalla. Kannisto asuu ja työskentelee Helsingissä. Hän on syntynyt ja asunut lapsena Hämeenlinnassa. Lisäksi Kannistolla on ateljeemökki Tammelassa, jossa hän myös työskentelee.   

Taiteilijan työskentelyä on tukenut Taiteen edistämiskeskus.