Sirpa Haapaoja

Tuntu – Sense

installaatio, hierova tuoli, kuulokkeet, videoprojisointi
2024

Tuntu – Sense on elämyksellinen ja kokonaisvaltainen teos, jonka kävijä saa kokea hierovassa tuolissa istuen, musiikkia kuunnellen ja kuvavirtaa katsellen. Teos on koettavissa yksityisissä 15 min tuokioissa kesä- ja elokuussa Hämeenlinnan Viipurintien terveysaseman pääaulassa (Viipurintie 1–3, Hämeenlinna).  

Taiteilija haluaa herätellä teoksen kokijoita pohtimaan, miltä teos tuntuu, millaisen kokemuksen ja mitä tunteita se meissä synnyttää. Mielletäänkö teos taideteokseksi vai liittyvätkö kokemukset enemmän kokijan hyvinvointiin? Onko teos lopulta osa hyvinvointiteknologiaa vai moniaistisen ja kokonaisvaltaisen kokemuksen synnyttävä taideinstallaatio?    

Vuoteen 2050 mennessä aistimisen apuvälineet ovat kehittyneet ja kehollisuuden merkitys kasvanut. Taiteilija haastaa meitä pohtimaan, millainen rooli teknologialla on tulevaisuudessa yhteiskunnassa ja yksilöiden arjessa. Mikrosirut aivoissa auttavat moneen asiaan ja ihmisten edellytetään hoitavan itse itseään. Onko kotihuvipuisto jo kodin perusvarustus ja vain virtuaalitapaamiset sallittu? Saako vielä hengittää raikasta ulkoilmaa, vaeltaa metsässä, sukeltaa avoveteen ja kellua tähtitaivaan valossa?   

Haapaoja näkee, että taiteilijoilla on rooli tulevien aikojen tunnustelijoina: ”Nykyisin useat teokset ovat sähköisiä heijastumia, koneella luotuja simulaatioita mutta myöhemmin suunta saattaa vaihtua ja taiteilijat johdattavat teoksissaan elämyksiin ehtaan todellisuuteen.” 

Teos jatkaa hänen aiemmissa töissään tutkimaa aihetta. Sarjan ensimmäinen työ oli kolmikanavainen videoteos Betoniepisodit – sähköisen kuvan kosketus Muu Helsinki nykytaidekeskuksessa. Toinen teos, monitaideperformanssi ja elämystila Irti – Recovery, sisälsi liikeantureiden ohjaamaa, yleisön liikkeiden mukaan muuttuvaa äänimaisemaa, videoleikkeitä ja tuulta sekä musiikkia ja tanssia live-esityksinä.  

Sirpa Haapaoja (s. 1958) on taiteen ja kulttuurin monitoimija Hämeestä. Haapaoja tekee kokeiluja kuvan, äänen, tekstin ja muiden elementtien yhdistelminä. Haapaoja asuu ja työskentelee Janakkalassa.   

Tuntu – Sense -teoksen musiikista vastaa Tapani Rinne, Rinneradio.

Teos koettavissa 18.– 27.6. ja 1.8.–5.9. 
Tiistaisin klo 12–15 
Torstaisin klo 14–15 

Poikkeusaikataulut:  
Pe 14.6. klo 10–15 
Ke 10.7. klo 10–15 

Varaa tuokiosi etukäteen: www.nettiaika.fi/tuntusense

Peruthan varauksen, jos et pääsekään paikalle. Varauksen voi peruuttaa vuorokautta ennen aikaa. Muista tulla ajoissa: varaus siirtyy seuraavalle heti varausajan umpeuduttua.  

Emme suosittele teosta ja hierovaa tuolia henkilölle, jolla on sydämentahdistin tai sairastaa osteoporoosia. Tuoli soveltuu yli 130 cm pitkille henkilöille.