Sofi Häkkinen

I Want to Believe (you)

digitaalinen performanssi, julkaisu ja veistos 
2024

I Want to Believe (You) on yhteisöllinen digitaalinen performanssi, veistos ja julkaisu. Sen polttoainetta ovat ihmisten vastaukset taiteilijan keväällä 2024 toteuttamaan kyselyyn. Kyselyssä taiteilija pyysi vastaajia täyttämään epätodellisia kysymyksiä sisältävän kyselylomakkeen. Kerätyt vastaukset ja niiden synnyttämä tilastotieto esitellään näennäistieteellisessä julkaisussa. Yleisö saa julkaisun luettavakseen Taidevaltakunta ’24 -näyttelyssä lehtiautomaattia matkivasta veistosinstallaatiosta, joka sijaitsee punatiilisessä Lohrmann-rakennuksessa.  

Kyselyssä vastaajia ei henkilöity mitenkään, jolloin vastauksista ja niiden tuottamasta aineistosta on jäänyt jäljelle vain tilastotieto. Tätä kautta teos herkuttelee nollarin (2000-luvun) nettikyselyiden muistolla ja piirtää kuvan ihmisyydestämme juuri tässä ja nyt.   

Teos on kommentti yhteiskunnastamme, joka piiloutuu dataan, tilastoihin ja kaavioihin, sekä tiedon lähes pakkomielteiseen keräämiseen, jäsentämiseen, myymiseen ja kalasteluun. I Want to Believe (You) -teos tarkastelee tiedonkeruuta sekä tilastoja vallankäytön välineenä ja kommentoi tilastoihin tuijottavaa yhteiskuntaamme. Tilastojen tuloksia voi esittää omalle asialle suotuisassa valossa ja tutkimustietoon vetoaminen saa ihmiset ottamaan asian vakavammin. Pohjimmiltaan tilastot ja taide pyrkivät molemmat selittämään ihmisyyttä, tekemään siitä omalla tavallaan ymmärrettävämpää. 

Sofi Häkkinen (s. 1990) työskentelee etenkin kuvanveiston, videon ja performanssin parissa. Hän on asunut Tampereella lähes koko lapsuutensa ja nuoruutensa. Tällä hetkellä hän asuu ja työskentelee Helsingissä.   

Taiteilijan työskentelyä ovat tukeneet Taiteen edistämiskeskus sekä Suomen Kulttuurirahasto.