Anni Honkajuuri

Pieniä ihmeitä

keramiikka
20242024

Hämeenlinnan taidemuseo, keltainen Engel-rakennus

Pieniä ihmeitä muistuttaa keraamista kukkaniittyä. Teoksen osat pohjaavat taiteilijan omasta lähiluonnostaan keräämiin luonnonmateriaaleihin ja niistä pystyy tunnistamaan esimerkiksi, siemeniä, kasvin eri osia, kasvustoa, leviä, sieniä ja terälehtiä. Teoksen on toteutettu valetulla ja läpivärjätyllä kivitavara- ja posliinisavella. Osissa on käytetty myös erilaisia lasitteita. 

Onko tämä tulevaisuuden kukkatarha, joka on vain muisto elävästä ja pölyttäjien rakastamasta värikkyydestä ympärillämme? Näyttelysalin seinäpinnan valtaava niitty on hajuton ja äänetön, eikä se kuhise elämää.  

Keramiikkataiteilijana työskentelevä Anni Honkajuuri pohtii omaa rooliaan ekologisen hiilijalanjäljen tuottajana: ”…tuntuu usein rikolliselta tehdä töitä, joita en voi kierrättää vaan jätän jälkeeni hirmuisen kantolastin tuleville sukupolville. Ehkäpä ihmisen perimmäiseen olemassaolon selvittämiseen kuuluu oman jäljen jättäminen tähän maailmaan kuten sukupolvien jatkumossa. Savi on kuitenkin selkeästi valinnut minut ja yritän löytää oikeutusta tehdä keramiikkateoksia, vaikka maailman kantokyky on jo ylitetty.”

Anni Honkajuuri (s. 1979) on materiaalilähtöinen tekijä, jonka teosten pääraaka-aineet ovat savi ja sen eri muodot, väriaineet ja lasitteet. Hän asuu ja työskentelee Hämeenlinnassa: ”Voisinko tuntea toista paikkaa näin hyvin? Tunnen vahvasti, kuinka sukuni on jättänyt jälkensä tänne Hämeeseen ja tulevat sukupolvet jatkavat siitä eteenpäin.” 

Taiteilijan työskentelyä ja teoksen toteuttamista ovat tukeneet Suomen Kulttuurirahaston Hämeen rahasto sekä Taiteen edistämiskeskus