Kimmo Ylönen

Valtakunnan askelmitta  

performanssi
2024

Taidevaltakunnassa eli Kanta- ja Päijät-Hämeen sekä Pirkanmaan maakuntien alueella  

Valtakunnan askelmitta on kävellen tehty tutkimusmatka, pitkä performanssi ja yhteisötaiteellinen jalkautuminen, jonka kuvataiteilija Kimmo Ylönen toteuttaa ennen Taidevaltakunta ‘24-näyttelyn avautumista 14.5–13.6.2024 Taidevaltakunnassa eli Kanta- ja Päijät-Hämeen sekä Pirkanmaan maakuntien alueella  

Tutkimusmatkallaan taiteilija kulkee Hämeenlinnasta Tampereelle, Tampereelta Lahteen ja Lahdesta takaisin Hämeenlinnaan. Reittivalintaa määrittävät Taidevaltakunnan historian merkittävät paikat, sen maiseman mainittavat kohdat sekä taiteilijan oman elämän kiinnekohdat. Reitti kulkee mm. Iittalan, Ylöjärven, Kangasalan, Vääksyn, Hollolan ja Turengin kautta.   

Hitaasti kulkien taiteilija tarkastelee tutkimusmatkailijan tavoin Taidevaltakuntaa nyt, pohtii sen suhdetta alueen historiaan tuhat vuotta taaksepäin kurkottavalla aikajänteellä sekä visioi sen tulevaa olemusta. Valtakunnan askelmitta on myös taiteilijan tutkimus siitä, miten tehdä mitoiltaan ja kestoltaan kookas teos, joka tavoittaa paljon ihmisiä, mutta jättää tuskin mitään materiaalijälkeä.  

Kimmo Ylönen raportoi matkan varrelta Taidevaltakunnan Instagram-tilille @taidevaltakunta. Valtakunnan askelmitta -teokseen liittyvät päivityksiä pääsee tarkastelemaan #valtakunnanaskelmitta  

Kuvataiteilija Kimmo Ylönen (s. 1970) rakentaa puusta sekä käyttää luonnonmateriaaleja ja kierrätysmateriaaleja mutta paikkasidonnainen, aineeton ja katoava tapa tehdä taidetta kasvattavat osuuttaan jatkuvasti hänen taiteellisessa työskentelyssään. Ylönen on syntynyt ja asunut aikuisuuden kynnykselle asti Ylöjärvellä. Tällä hetkellä hän asuu ja työskentelee Norrskatan saaressa Paraisten ulkosaaristossa.