Laura Lilja

Cargo Glow 

2024, käytöstä poistetut kuormaliinat 

Hämeenlinnan taidemuseo, punatiilinen Lohrmann-rakennus

Cargo Glow kuvaa auringonlaskua ulapalla. Teos käsittelee kulutuksen ja luonnon suhdetta liittämällä rahdin kuljetuksessa käytetyt kuormaliinat maisemamaalauksista tuttuun levolliseen auringonlaskumaisemaan. Maalikerrosten sijaan teos koostuu kymmenistä ripustusseinän ympäri kiristetyistä kuormaliinoista. Käytöstä kuormaliinoihin jääneet tummentumat, kulumat ja purkautumat toimivat kuin siveltimenjäljet, tehden pinnasta kiinnostavan ja uniikin.  

Teos tutkii ylikulutusta, ympäristökuormaa, merta ja mielenmaisemaa. Aiheen ja materiaalin välinen selkeä ristiriita viittaa ihmisen nykyisen toiminnan luonnolle ja maisemalle aiheuttamiin kestämättömiin vaikutuksiin. Kuormaliinamaalauksen voi nähdä yhtenä mahdollisena tulevaisuuden maisemana ja ympäristön tilaan heräämisen hetkenä juuri ennen kuin se on liian myöhäistä tai auringonlaskuna ihmisen jälkeen.  

Laura Lilja (s. 1975) yhdistelee teoksissaan kierrätys-, laina- ja luonnonmateriaaleja erilaisiin yhteiskunnallisiin teemoihin oivaltavasti ja toisin toistaen. Lilja ei koe olevansa kotoisin mistään, mutta on asunut merkittävän vaiheen lapsuuttaan Lempäälässä ja Vesilahdella. Pirkanmaalla vietetyltä ajanjaksolta ovat hänen ensimmäiset selkeät muistonsa. Tällä hetkellä Lilja asuu ja työskentelee Porin Reposaaressa.   

Käytöstä poistetut kuormaliinat on kerätty kuljetusyhtiö DB Schenkerin Porin toimipisteellä 2021–24. Taiteilijan työskentelyä on tukenut Suomen Kulttuurirahaston Satakunnan rahasto.