Liina Aalto-Setälä

Hikoilevat korvat, lahoavat lauteet

installaatio, lasitettu keramiikka, kasvivärjätty tekstiili ja kirjonta, puu, ääni
2024  

Hikoilevat korvat, lahoavat lauteet on saunoen koettava moniaistillinen teos, joka käsittelee saunomiseen liittyviä perinteitä ja uskomuksia. Kotipiirissä sauna oli lähimpänä tuonpuoleista. Se oli raja elämän ja kuoleman välillä. Lauteilla synnytettiin, hoidettiin sairaita ja pestiin ruumiit. Pyhäpäivinä vainajat kylpivät kanssamme ja heille uhrattiin juhlapöydän antimia.  

Ennen saunatonttua löylyn suojelijoina toimivat siellä asustaneet eläimet, kuten erilaiset haltijakäärmeet ja -sammakot. Hikoilevat korvat, lahoavat lauteet-teoksessa aluskasvillisuuden eliöt palaavat saunan lauteille maatumisen kautta muutoksen läpikäyneinä uusina olentoina. Lihallinen ja myyttinen kietoutuvat yhteen oodissa laholle.   

Teos on sururituaali ja tarjoaa tilan käsitellä romahtavan ekosysteemimme tuottamia tunteita. Samalla se tarjoaa lohdullisen näkymän tuhon jälkeisen elämän mahdollisuuteen. Hikoilevat korvat, lahoavat lauteet on myös kunnianosoitus historiaamme ja vanhoja perinteitä kohtaan.  

Liina Aalto-Setälä (s. 1990) työskentelee monialaisesti eri taiteen tekotapoja yhdistellen. Hän etsii keinoja mukauttaa taide osaksi ihmisten arkikokemuksia. Aalto-Setälä on kotoisin Päijät-Hämeestä Heinolasta, jossa hän on asunut lapsuutensa ja nuoruutensa.  

Ääniteoksen saunaan on suunnitellut Juho Hoikka. Teoksen tuotantoa ja taiteilijan työskentelyä on tukenut Koneen Säätiö. 

Hikoilevat korvat, lahoavat lauteet on koettavissa Taidevaltakunta ’24 -biennaalin Vanai Bistro & Bastu -ravintolan saunassa (Mensanaukio 4, Hämeenlinna) teokselle erikseen ja etukäteen varattavilla saunavuoroilla.

Saunavuoro tulee varata ja maksaa etukäteen täältä:

Verkkokauppa – Shop – Hämeenlinnan taidemuseo (hameenlinnantaidemuseo.fi)(Linkki vie ulkopuoliselle sivustolle)

Saunavuoron hinta on 12 € / hlö. Yhdelle saunavuorolle mahtuu kerrallaan 10 henkilöä. Paikat täytetään varausjärjestyksessä.

Kyseessä on sekasauna, joten otathan mukaan oman pyyhkeen ja uimapuvun.

Teoksen varattavat saunavuorot:

la 15.6. klo 12–18 (Huom! Yhden saunavuoron kesto lauantaina poikkeuksellisesti yhden tunnin)
klo 12–13 Liina Aalto-Setälän taiteilijatapaaminen saunalla
klo 12–16 Perinnesaunottajat mukana saunomassa

to 20.6., 25.7., 8.8. ja 22.8. klo 12–18
ke 4.9. klo 12–18
la 7.9. klo 12–18, päättäjäissauna

Ilmaisvuorot:
ke 10.7. klo 12–18
klo 15.30–16.30 Liina Aalto-Setälän taiteilijatapaaminen saunalla
pe 30.8. klo 16–22
klo 18–19 Liina Aalto-Setälän taiteilijatapaaminen saunalla