Mäki-Nevala–Mottisenkangas

LaidunG28: muu nähtävyys  

videoinstallaatio
2023

Hämeenlinnan taidemuseo, keltainen Engel-rakennus

LaidunG28: muu nähtävyys -teoksessa kesäöinen laidun avautuu laajana tilana. Laiduneläimet mölähtelevät peltolintujen konsertoidessa. Kuva ja ääni kesäöisiltä karjalaitumilta märehtii ja vain on. 

Tekijöille omakohtainen teos on välttämättömään muutokseen sopeutumista ja rakkaudellinen hyvästijättö lapsuuden maisemille. Selvitettyään tieteilijöiltä karjalaidunten haitat ja hyödyt, he katsovat laidunta nyt toisin kuin ennen. 

Taiteilijakaksikko Mäki-Nevala–Mottisenkangas kohottaa teoksessaan LaidunG28: muu nähtävyys suomalaisen laidunmaiseman nähtävyyden arvoiseksi. Teoksen nimi viittaa muu nähtävyys -liikennemerkin tunnukseen. Taiteilijat pohtivat kenellä on oikeus päättää, mikä on nähtävyyden arvoinen paikka. He anoivat teosprosessin osana virallista liikennemerkkiä valitsemalleen laidunmaisemalle ja testasivat kansalaisen mahdollisuuksia vaikuttaa siihen, mikä säilytetään ja suojataan sekä mikä on arvokasta.  

Saija Mäki-Nevalan ja Soile Mottisenkankankaan muodostama työpari Mäki-Nevala–Mottisenkangas kääntää aiheissaan katseen ympäristömme hiljaisiin, ja näyttää pieniä suuria maailmoja todellisuudesta. Saija Mäki-Nevala (s. 1978) on syntynyt Pirkanmaalla Kihniöllä, opiskellut Lahdessa ja tällä hetkellä hän asuu Hämeenlinnassa. Soile Mottisenkankaan (s. 1971 Pattijoki) side Kanta-Hämeeseen on syntynyt teoksen toteutusprosessin myötä. 

Teoksen tuotannon on mahdollistanut Taiteen edistämiskeskus. Kiitokset myös maatilat, Suomen elokuvasäätiö, FIlmimaa, Wacky Tie Films ja Espoon kaupungin kulttuurilautakunta.