Mari Järventausta-Lindertz

Kasvit – Plants 
Liittoon kuulutetut, kastetut ja hautaan siunatut

tussimaalaus 
2023–2024

Hämeenlinnan taidemuseo, punatiilinen Lohrmann-rakennus

Tussimaalauksista muodostuva Kasvit – Plants -teoskokonaisuus muodostaa viherseinän, josta lehtivihreä on lähes kokonaan hävinnyt. Musteen harmaat sävyt luovat tunnelman karrelle palaneesta puusta.  

Silmiemme eteen avautuva dystopia paljastaa kasvien orgaanisen muodon kuitenkin säilyneen; ne rytmittävät teosten pintaa ja herättelevät esiin muistoja kasvien moninaisuudesta ja keskinäisestä kommunikaatiosta.  

Tiesimme kasvien käyvän juurillaan hienovaraista ja vilkasta sähköisten signaalien viestintää. Ympäristöstä tulevan tiedon jakautuessa kokonaisvaltaisesti kasvin kaikkiin osiin, oivalsimme lopulta myös kasvien olevan tiedostavia organismeja. Pystyimme lopulta ymmärtämään kasvien monipuolisen rikkaan aistimaailman. Muistot kertovat meille piittaamattomasta ylivallasta sekä lopulta ymmärryksen esiin kutsumasta kaihosta. 

Kasvit – Plants on Mari Järventausta-Lindertzin ajankuva vuoden 2050 ekologisesta tilanteesta. Samppanjalasit on tyhjennetty ja ruosteen värinen, murentunut tomu on laskeutunut. Teos on muistoseinä rakastetulle läheiselle. 

Mari Järventausta-Lindertz (s. 1979) maalaa nestemäisillä tusseilla paperille, ja käsittelee teoksissaan muun muassa ekodystopian ja luontokadon sekä muistojen synnyttämiä kaihon teemoja. Järventausta-Lindertz asuu ja työskentelee Akaassa.