Pirjetta Brander ja Janne Laine

Hybridipuutarha

Niitty 
taiteilijakirja, kuivaneula, fotoetsaus ja polymeerigravyyri  

Tiheikkö 
taiteilijakirja, kuivaneula, fotoetsaus ja polymeerigravyyri 

Alkumetsä 
kuivaneula, fotoetsaus ja polymeerigravyyri 

2024

Hämeenlinnan taidemuseo, punatiilinen Lohrmann-rakennus

Hybridipuutarha muodostuu erilajisista ja -muotoisista kasveista. Niiden osat syntyvät kahden taiteilijan yhdessä ja erikseen erilaisilla syväpainomenetelmillä valmistamista grafiikan laatoista. Vedostusvaiheessa laatat ja sitä kautta myös kasvien osat yhdistyvät ainutlaatuisiksi ja yllättäviksi kokonaisuuksiksi, erilajisiksi ja hybrideiksi kasveiksi. Hybridipuutarhassa kasvit levittäytyvät näyttelytilaan ja sen seinille kolmiulotteisuutta tavoitellen.    

Hybridipuutarha pohtii, millaiseksi kasvit ja kasvikunta muuttuvat ehkä jo lähitulevaisuudessa ihmisen toiminnan seurauksena. Puutarhan perimmäinen ajatus on toiveikas: luonto selviytyy aina tavalla tai toisella. Hybridipuutarha tarjoaa näkymän luonnon monimuotoisuuteen sekä luonnossa alati käynnissä olevaan muutokseen.   

Pirjetta Brander (s. 1970) on monialainen kuvataiteilija ja kuvanveistäjä. Hänen tekee mm. piirustuksia, maalauksia, animaatioita, veistoksia ja grafiikkaa. Janne Laine (s. 1970) on taidegraafikko. Hän yhdistää usein teoksissaan valokuvauksen ja taidegrafiikan menetelmiä. Branderin ja Laineen yhteistyö alkoi pandemia-aikana. Kumpikin taiteilija asuu ja työskentelee Mäntässä.